ajakaja

Tallinna Ülikooli Kommunikatsiooni Instituudi ajakirjandusüliõpilaste uudistesait

Tallinna kesklinna kooli abituurium noomib kaasõpilasi

Retuuside keelustamist teavitav plakat. Foto: Greete Okas

Jakob Westholmi Gümnaasiumi (JWG) lõpuklass tahab muuta põhikooliõpilaste riietuse akadeemilisse keskkonda sobivaks, tekitades pahameelt põhikooliklasside seas.

Kevad-talvise veerandi viimasel päeval kleebiti koolimajja plakat, millel seisis väga konkreetne keeld: „Alates 15. märtsist retuusid koolis keelatud!“ JWG abiturient Greete Okas arvab, et kampaania sai algatatud õilsal eesmärgil – tuletada kaasõpilastele meelde kooli kodukorra täitmise ja korrektse riietuse tähtsust. Õrnas eas neiud olid segaduses ning pahased, mõistmata, kas tegu on kooli juhtkonna kehtestatud reegliga või mitte. „Tütarlapsed reageerisid plakatile väga teravalt, üks üheksandik rebis selle vihasena seinalt alla,“ selgitas Okas.

Põhikooliõpilastel ei ole tihti kodukordade järgi riietus rangelt sätestatud, mis võib tekitada palju segadust. Kui algkoolis on JWG õpilastele koolivorm kohustuslik, siis põhikoolis soovitatav. Seetõttu on näitsikud muutunud moevalikute tegemisel ülemeelikuks ning ei arvesta, et kool on ametlik asutus, kuhu vabaajarõivastusena populaarseks saanud karupüksi õhuke versioon ei passi.

Ebasobiva riietuse probleem on JWG direktori Kalle Niinase sõnul aktuaalne. Kuigi kooli sisekorraeeskirjades on ka riietust puudutav lõik, tuleb mõnele õpilasele sellegipoolest tihtilugu meelde tuletada retuuside ja pükste erinevust. Lõpuklassi omaalgatusse suhtub direktor positiivselt. Niinas lisas: „Kui õpilased tahavad, et kooli kodukorda paremini täidetaks, siis see on väga tervitatav.“

Eesti Õpilasesinduste Liidu (EÕEL) aseesimees Lisette Vapper usub samuti, et õpilaste initsiatiiv on alati tore, ent vaid juhul kui sellega kaasneb selge visioon ja argumentatsioon. „Meie poole on varemgi pöördutud muredega, kui näiteks koolis on keelatud dresside kandmine. Oleme alati suunanud õpilased koolijuhtkonnaga vestlusele ja põhjendatud argumentatsiooni kirja panemisele,“ sõnas Vapper.

Jakob Westholmi Gümnaasiumi abituurium planeerib aktsiooni võimsamalt korrata. Koolivaheajal riputatakse üles rohkem plakateid, et oma seisukoht nii õpetajatele kui õpilastele kuuldavaks ja nähtavaks teha.

Marianne Ubaleht

Lisa kommentaar

Information

This entry was posted on 18. märts 2013 by and tagged , , , , , , , , .

Navigeerimine