ajakaja

Tallinna Ülikooli Kommunikatsiooni Instituudi ajakirjandusüliõpilaste uudistesait

Tallinna transpordiameti ebaseaduslik andmebaas saab kooskõlastatud veebruarikuu jooksul

Alates 1. jaanuarist Tallinnas kehtima hakanud tasuta ühistranspordi andmekogu on ebaseaduslik ning sellest tulenevalt on Andmekaitse inspektsioon (AKI) alustanud Tallinna transpordiameti suhtes järelevalvemenetluse.

Foto: Maali Ojasalu

Foto: Maali Ojasalu

Menetluse ülesandeks on  välja selgitada, miks on vaja säilitada isikuandmeid seitse aastat ning kuidas tagatakse, et andmed (nimi, elukoht, isikukood, sõidusoodustuse alus jne) ei lekiks. Teada on, et andmekogul on lai kasutajate ring: Tallinna linnaasutused, teenuseosutajaist IT-firmad, piletite edasimüügi ettevõtted, kontrolörid jne.

AKI esitatud arupärimise tähtaeg transpordiametile oli 21. jaanuar, praeguseks on Tallinna transpordiamet infosüsteemi halduskeskkonda üles laadinud täiendavad dokumendid, mille põhjal AKI saab nädala lõpul aset leidval kohtumisel hinnata dokumentide ja reaalsuse kokkukäivust. Andmekaitse inspektsiooni järelevalvedirektor Andres Ojaveer prognoosib, et Tallinna transpordiameti andmebaas saab kooskõlastatud veebruarikuu jooksul.

Andmebaasi kooskõlastamine liiklejatele suuri muutusi kaasa ei too, räägib Ojaveer. “Liikleja jaoks ei muutu väljaspoolt midagi, süsteem jääb ikka samasuguseks. Teema on selles, et teatud kategooriate (näiteks liikmisandmed ja isikuandmed) mitte kokku panemine oleks piisavalt garanteeritud.”

Ojaveeru sõnul ei muutu andmebaasi kooskõlasse viimisel andmete kogumises mitte midagi, kuna transpordi arendamise eesmärgil on endiselt vaja näha, kus peatuses mingil kellaajal liigutakse. Ta selgitab, et ühiskaartide abil kogutakse andmeid, mida ei tohi statistilisel eesmärgil avalikustada. Kindlasti ei tohiks andmekoguja teada isikut, kes end ühissõidukis valideerib. AKI ülesanne on kooskõlastada andmebaas nii, et infotehnoloogiliselt oleks garanteeritud, et valideerija isikut ei saaks kindlaks teha.

Iga kodanik peaks teadma, et ühiskaarti kasutamise lõpetamisel on õigus pöörduda Tallinna transpordiametisse sooviga andmed registrist kustutada. Seadusest tulenevalt on kodanikul õigus küsida andmetöötlejatelt andmete koosseisu, eesmärki ning säilitamise tähtaega.

Meribel Sinikalda

Lisa kommentaar

Information

This entry was posted on 22. märts 2013 by .

Navigeerimine